Съветниците дадоха „зелена улица“ за възраждането на летище Русе

Ако инвеститорът го купи и до определен срок не реализира намеренията, общината си взема обратно имота

Общинските съветници дадоха „зелена улица“ за възраждането на летище Русе. Намеренията на инвеститора са засега да изгради логистичен парк с летище, в който да направи първия си център за обучение на пилоти, да построи халета и да направи нова писта. Първоначалните изчисления показват, че ще се вложат около 60 млн.лв.

Съветниците подкрепиха предварителното съгласие, което ще позволи на инвеститора „ЕОНМЕТАЛ-България“ да кандидатства пред държавата за инвеститор клас А. Следващата стъпка е дружеството да се яви като купувач за общинския имот, тъй като по закон той не може да бъде отдаден на концесия. Цената обаче ще бъде определена от общината на пазарен принцип, обясни кметът Пенчо Милков.

Предложението бе гласувано след бурни дебати и много въпроси с 30 гласа „за“, 3 „против“ и 14 „въздържали се“. Най-силна опозиция бяха представителите на СДС, които подчертаха, че не са срещу конкретното дружество и искат, както всички останали съветници, летището да се възроди, но имат притеснения за капитала и дали не се изпуска възможност да се намерят и други инвеститори.

Общинският интерес ще бъде защитен, тъй като ако в определен срок дружеството не осъществи заявените инвеститорски намерения, местната власт ще има право да си поиска обратно предоставеният имот. Всички обаче се надяват инвестицията да се случи наистина и Русе отново да има летище.

От общината са извършили предварителна проверка на фирмата, като са осъществили контакт и с основното дружество в Малайзия, което е потвърдило намеренията на дъщерната компания в България.

Exit mobile version