Съветниците дадоха „зелена светлина“ за продажба на акциите в „Сплендид“

Общинските съветници подкрепиха предложението на Община Русе да продаде чрез публичен търг акциите си, които представляват 50% от капитала на „Сплендид“ АД. Пазарната стойност на 1 акция е определена на 9,29 лева.

Инвеститорски интерес е заявен от „Изома Русе“ ЕООД, което е собственик на останалите 50% от акциите на капитала на „Сплендид“. Очаква се публичният търг да бъде проведен през април.

Съветниците от групата на СДС отново лансираха тезата си, че е по-добре хотелът да стане изцяло общински, като се мотивираха, че щом частен инвеститор иска да изкупи всички акции, значи има възможност хотелът да е печеливш.

От общинска администрация обаче обясниха, че печалбата, която получават, е минимална, а постоянно се налага да се наливат средства. Кредитите на дружеството са около 100 000 лева, а 13 062 лева е минималната печалба с помощта на държавната помощ и инвестиционните имоти, обясни изпълнителният директор на „Сплендид“ Петър Велинов. Според него предстоят тежки времена, тъй като държавната помощ приключва до 30 юни, а след това най-вероятно ще има много фалити.

Съветникът Александър Неделчев пък припомни, че за всички години, когато общината е била съакционер в дружеството, не е имало печалба оттам за местния бюджет.

 

 

Exit mobile version