Съветник предлага: Забрана и глоби за алкохол по пейки и градинки през нощта

Да се забрани употребата на алкохолни напитки на открити обществени места в Русе предлага общинският съветник Деян Недков от МК „Съюз на демократичните сили“. Ограничението ще важи за нощните часове от 22 до 6 часа и ще се отнася за пиене по улиците, площадите, парковете, зелените площи и други обществени места, с изключение на заведенията за обществено хранене и развлечение. За нарушителите се искат глоби от 50 до 100 лв., а при повторно нарушение – от 100 до 500 лв.

Предложението за промени в Наредба №4 на Общинския съвет в Русе е провокирано от многобройните оплаквания на граждани за шум през нощта. Според живущите в различните квартали на Русе общественият ред се нарушава главно от групички от млади хора, които се събират на обществени места, пият алкохол и се забавляват до малките часове, като нарушават почивката на хората в района.

„След сигнал до телефон 112 пристигналият на мястото патрул констатира само наличието на група от хора, които с нищо не смущават обществения ред, тъй като само инспектори от РЗИ могат да определят дали даден шум превишава или не нормите. А това практически е невъзможно в случаите, касаещи нощната тишина. Поради това органите на МВР могат само да предупредят лицата, но не и да предприемат конкретни действия, за ограничаване на нощния шум.

Най-честата причина за възникването на тези ситуации е консумацията на алкохол по детски площадки, паркове и градинки от млади хора, които, забавлявайки се, не осъзнават, че пречат на живущите в близките жилищни блокове да почиват пълноценно. И тъй като това не е забранено в нашата община, контролните органи не могат да вземат мерки за спазване на разпоредбите, касаещи нощния шум. Така проблемът с нощната тишина стои от години и тормози живущите в град Русе“, казва Деян Недков.

Предложението му ще бъде разгледано на предстоящата ноемврийска сесия на Общинския съвет.

 

 

 

Exit mobile version