Съветникът Траян Тотев: Не съм съгласен, че барелефът на Ботев е възстановен качествено

Общинският съветник от „Патриотите-ВМРО“ Траян Тотев не е съгласен със становището на общинска администрация, че барелефът на Христо Ботев в Русе е възстановен качествено. Той отправи питане за състоянието на монумента, за което алармираха русенци. В отговора, изпратен от зам.-кмета Енчо Енчев, се обяснява, че е „извършена внимателна и професионална и възстановителна работа, съобразена с деликатността на обектите и автентичната изработка“. А изборът на изпълнители е по критерия да са русенци, изявени и опитни автори, които са се доказали с изработените от тях скулптури, паметници и реставрации, както и да имат подходящо за възлаганите дейности образование.

Според Траян Тотев обаче този отговор е неудовлетворителен. „Почистването и консервирането не са извършени качествено. Паметниците може да се почистват и консервират не само от скулптори, но задължително от хора с опит и доказани в реставрационно-консервационните дейности! Барелефът на Христо Ботев не изглежда добре. Това е факт! Надявам се, че администрацията ще преосмисли своите ходове в посока опазване на паметниците в община Русе. Също така се обръщам с призив при първа възможност да се извършат дейности по качествено почистване и консервиране. За сведение ще Ви изпратим почистен паметник на Христо Ботев в град Разград по инициатива на зам.-областния управител г-н Евгени Драганов. От снимките е видимо, че при желание е възможно дейностите да бъдат извършени качествено“, казва съветникът.

Тотев и колегата му съветник от групата Асен Даскалов и Траян Тотев получиха още два отговора на свои питания.

Относно питането на Асен Даскалов за състоянието на спортната площадка в „Чародейка“: Даскалов удовлетворен е от отговора и поетите ангажименти от страна на общинска администрация за обезопасяване на терена, като ще се търси финансова възможност за ремонт . Засега за 2021 г. не са предвидени средства. Даскалов ще следи дали поетите ангажименти ще бъдат изпълнени в посочените срокове.

Относно питането на Траян Тотев за Паметника на Свободата:  Паметникът ще бъде почистен от фирма “Керхер”, а относно реставрацията, от получения отговор става ясно, че в бюджет 2021 са предвидени средства за изготвяне на проект за консервация и реставрация. ВМРО ще следи за качественото изпълнение на проекта.

Exit mobile version