Събарят общински къщи в Русе, които вече са негодни за обитаване

Предложения за събарянето на две общински къщи, част от фонда на ОП „Управление на общински имоти“- Русе, са внесени от администрацията в Общинския съвет. Става въпрос за жилищните сгради на ул. „Петрохан“ №59Б и на ул. „Студентска“ №43.

И двата имота са необитаеми към настоящия момент, а комисии са извършили оглед на експлоатационното състояние и конструктивната сигурност на обектите.

Къщата на ул.“Петрохан“ е едноетажна със застроена площ 52 кв. м. Тя е с видими конструктивни пукнатини по носещите външни зидове, дограмите на помещенията са амортизирани. Налице са счупени и липсващи стъкла. Достъпът до сградата е свободен.

Сградата не е присъединена към улична канализация, а отпадните води са отвеждани в попивна яма, разположена в непосредствена близост до западната фасада на сградата. Там теренът е видимо деформиран. Според комисията сградата е опасна за здравето и живота на гражданите; негодна за използване в това състояние и има налице са предпоставки за самосрутване при определени обстоятелства.

За заздравяване и възстановяване на сградата е определена прогнозна стойност от  52 000 лв. с ДДС, която включва изготвяне на инвестиционен проект, упражняване на авторски и строителен надзор и изпълнение на СМР. Другият вариант е къщата да бъде съборена, като за събарянето, изнасянето на отпадъците и възстановяването на терена в имота ще са нужни не повече от 8000лв. с ДДС. Общината е преценила, че е по-удачно сградата да бъде премахната.

Същото решение се предлага и за едноетажната къща на ул.  „Студентска“ №43, която  е със застроена площ 98 кв. м. Видими са конструктивни пукнатини по носещите външни зидове на северна, западната и източна фасади. Липсват водосточни тръби.

При освобождаване на сградата, наемателите са демонтирали: дограмите и интериорните врати на помещенията (налице са само няколко останали такива); част от настилките, стенните покрития; оставили са битови и строителни отпадъци, вследствие на което сградата е станала негодна за обитаване.

Комисията е преценила, че сградата е негодна за използване в това състояние. Тя е разположена в междублоковото пространство на жилищни блокове „Марин Дринов“ и „Борислав“ в кв. „Възраждане“, а съгласно предвиждане на идейно-застроителен план на жк „Възраждане“ визираният терен попада в зона, отредена за озеленяване в поземлен имот за комплексно застрояване.

Затова, с цел подобряване на градската среда и изпълняване на предвижданията на посочения идейно-застроителен план, общината предлага да бъде съборена.

Exit mobile version