„Суматоха“ на Радичков се завръща след 32 години на русенска сцена /ВИДЕО/

Драматичният театър в Русе открива сезона с нов прочит на „Суматоха“ от Йордан Радичков. Постановката е дело на актьора-режисьор Николай Урумов, който е направил своя адаптация на текста. Премиерата ще се играе на 26 септември, събота, със специалното участие и на звездата Асен Блатечки.

Драматичният театър в Русе поставя за втори път в историята си „Суматоха“ от Радичков. Отговорната задача да преведе публиката през уникалния свят на Радичковите герои има актьорът-режисьор Николай Урумов, а текстът звучи особено актуално точно днес.

„Когато я планирахме в репертоара въобще нито имаше КОВИД 19, нито имаше такива протестни явления и вълнения. Оказа се, че днес живеем в някаква такава суматохичност, на много „не зная“. Радичков се опитва по някакъв начин да придаде някакъв образ на това явление суматоха – героите всичко онова, за което нямат обяснения, го наричат и го определят като суматоха“, казва Урумов.

„Суматоха“ е правена в Русе през 1988 г. от режисьорката Елена Цикова. Двама от актьорите – Венцислав Петков и Косьо Станев, са участвали и в първата постановка.

„Това беше  88-а, излезе плакат „Очаквайте „Суматоха“ през април“ и тук партията се побърка и свалиха афиша. Толкова бунт има в тези думички и определенията, защото то е вързано – 67-а е писана пиесата,  но има връзка с Априлския пленум. И дали случайно Елена Цикова написа „през април“, може би не е случайно, но беше голяма паника“, спомня си Венцислав Петков.

„Онова през 88-а беше създадено и родено в друга среда, в друга атмосфера. Сега е друго. Сега смисълът на една суматоха е един, тогава беше съвсем друг. Тогава спектакълът може би можеше да се нарече суматохата на един човешки живот, как се раждаха и умираха героите. Сега суматохата е преведена на друг език, по-модерен, на времето, в което живеем сега“, споделя Косьо Станев.

Новата постановка е решена чрез езика на клоунадата, с много изненади за публиката. На сцената ще излязат актьорите Асен Блатечки, Венцислав Петков, Йовко Кънев, Косьо Станев, Любомир Кънев, Красимир Ненков, Крум Берков, Милен Димитров, Петя Венелинова. Сценографията и костюмите са на Кирил Наумов, а музиката – на Пламен Мирчев-Мирона.

Exit mobile version