СУЕЕ получи първата национална награда „Рицар на книгата“ за училище

Училище и библиотека за първи път получават „Рицар на книгата“, съобщиха учредителите на наградата от асоциация „Българска книга“ (АБК).

Наградата в категория „Учител/училище“ бе връчена на Средното училище за европейски езици „Св. Константин Кирил Философ“ -Русе. В другата новата категория „Библиотека/библиотекар“ наградата е за регионалната библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас.

„Това е първото издание след 2017 г. на наградата, посветена на съвременните будители, на всички онези, с които заедно се борим за #КаузаГрамотност – каузата, без която всички ние като народ не можем да пребъдем и която не може без книгите. Защото няма грамотност без книги. И всеки един ден, всеки един от вас, с всичко, което правите, допринася все повече за това българите да бъдем грамотни, образовани и да запазим своя дух. Ако нямаме духа на книгите, ние сме мъртви отвътре“, каза при откриването на церемонията вчера Десислава Алексиева – председател на управителния съвет на АБК.

Наградите „Рицар на книгата“ са учредени през 2004 г. от издателство „Сиела“. През 2006 г. правата за организиране на събитието и присъждане на наградата са прехвърлени на АБК – най-голямото обединение на книгоиздатели и книготърговци в страната, в което членуват над 130 юридически лица, създаващи повече от 90 на сто от книжната продукция в България.

Exit mobile version