Студенти от РУ и ученици разгадаваха мистификации и литературни конспирации

Студенти от специалност „Български език и история” към катедра „Български език, литература, история и изкуство” (БЕЛИИ) на Русенския университет „Ангел Кънчев” проведоха научен семинар под надслов „Мистификации и литературни конспирации“. Събитието се проведе по случай Деня на народните будители.

В семинара участваха студенти от специалността и дванадесетокласници от АЕГ „Гео Милев“, подготвени от г-жа Биляна Аспарухова. Те разбулваха тайните около личностите на Омир и Уилиам Шекспир, коментираха странностите около смъртта на Александър Сергеевич Пушкин и на Яна Язова и самоличността на Пушкин. Разглеждаха творчеството на Николай Хайтов между двете смислови полета – от „Осанна!“ до „Разпни го!“. Целта на участниците бе да представят не само „догматичните“ виждания по определените литературни въпроси, но и да обогатят представата на публиката за живота и творчеството на съответните личности. Вечерта завърши с дискусия по обсъжданите теми.

На събитието присъстваха студенти, преподаватели, любители на литературата и др. Гости на семинара бяха и ученици от Молдова, които са на езиково обучение в Университета. Те, заедно със своите учители, с интерес проследиха разнообразните презентации.

Exit mobile version