Студенти на протест: Пълно е с пациенти, които се нуждаят от рехабилитация /ВИДЕО/

Протест на кинезитерапевти и рехабилитатори като част от националната инициатива се състоя и в Русе. В него се включиха главно студенти от Русенския университет, подкрепени от преподавателите си и действащи специалисти по здравни грижи. Всички те настояват за по-високи заплати и признание, за да останат в България, а не да бъдат принудени да търсят реализация в чужбина.

В университета в Русе се обучават над 100 студенти по кинезитерапия и рехабилитация. Близо 70 на сто вземат европейска диплома и заминават в Европа, където дори откриват свои клиники. И не искат да се върнат в България при сегашната ситуация. „За съжаление имаме доста голям отлив и голям брой от нашите студенти, които завършват, се налага да си търсят работа в чужбина, тъй като условията, които се предлагат в България, не ги удовлетворяват“, казва гл.ас. д-р Деница Василева от РУ.

Протестиращите настояват за възнаграждение от поне две минимални работни заплати и за единно наименование на специалността, която да се нарича „Физиотерапия“.

„Искаме да имаме право сами да работим, да са ни по-високи заплатите, да имаме подходящо възнаграждение, да са единно наименованието на нашата професия, да ни признават и да имаме реализация навсякъде в България, а не да ходим в чужбина“, казва третокурсничката Катерина.

Състудентката й от четвърти курс Надежда припомня, че кинезитерапевтите и рехабилитаторите са хората, които възстановяват качеството на живот на пациентите след лекарите.

Емоционално и точно ситуацията описва Калина Попова, която работи като кинезитерапевт. „Ще ни се да си работим тук, защото тук е пълно с пациенти, хора, разберете го. Аз сега си идвам от хирургия, от болницата, пълно е с хора, които имат нужда от тая услуга, от тая помощ. Защото кинезитерапевтите са хората, които прекарват най-много време с пациентите, те са с тях предоперативно, следоперативно, по време на имобилизация, когато трябва да се възстановяват между 3 и 6 месеца“, казва тя.

Протестиращите заявиха още, че подкрепят и исканията на медицинските сестри, които са сходни с техните.

Exit mobile version