Строителството на АМ „Русе-Велико Търново“ може да започне още 2023-а

Агенция „Пътна инфраструктура“ има готовност за първите два лота на магистралата Русе-Велико Търново, които са Русе-Бяла и обходът на Бяла. Финансирането е осигурено, като основните средства са европейски по Оперативна програма „Транспорт“, а останалите ще бъдат от държавния бюджет.

Вече има избрани изпълнители за двата лота, както избран надзор. В момента текат отчуждителните процедури, които отнемат време, и едва след приключването им могат да се предприемат действия по реалното строителство. При избора на изпълнител е било заложено проектиране и строеж – т.нар.инженеринг. и в момента и двамата изпълнители по двата лота са стартирали проектирането на участъците.

Ако отчуждаванията се придвижат бързо и има готови проекти дори и за един участък, още тази година може да се извади разрешение за строеж и да започне реалното строителство.

Обектът е много сложен заради терена, обясниха пътни специалисти. Сложността касае и обиколката на Русе, и преминаването през река Русенски Лом, и преминаването през река Янтра. Отделно ще има много съоръжения и много пътни възли. Затова прогнозите са, че строителството ще отнеме няколко години. Според разчетите на МРРБ би трябвало първите два лота да са готови до 2028 г.

 

Exit mobile version