Реставрацията на моста на Фичето при Бяла започва, идват първите машини

Строителна техника пристига за първите дейности по проекта за консервацията и реставрацията на моста на Колю Фичето край Бяла. Изграждат се подходи, като ще се работи най-напред в района на бъдещия посетителски център, съобщи за Русе Медиа кметът на Бяла Димитър Славов.

Община Бяла дълго време води битки за включване на паметника на културата от национално значение в европейските програми, като успя да спечели финансиране по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Общата му стойност е 9,5 млн. лв., като дейностите трябваше да започнат още през 2022 г., но заради кризата и изчакването на методиката за индексиране на договорите стартът бе отложен за началото на 2023 г.

Наред с консервацията и реставрацията на моста на Колю Фичето се предвижда изграждане на двуетажна сграда с модерен дизайн, която ще бъде посетителски център. В нея ще има ресторант, музей, зала за прожекции, интерактивно преживяване „Машина на времето“, магазин за сувенири, оборудване за 3D-мапинг шоу. В музея ще бъде представена нестандартно историята на Бяла и региона, а „Машината на времето“ ще връща посетителите към миналото, когато се е строил мостът. По проект ще бъде извършено подобряване на прилежащата инфраструктура и на достъпа до съоръжението.

Дейностите по проекта трябва да приключат през март 2024 г.

 

Exit mobile version