Строги мерки: До 21 юли да няма нито едно домашно прасе в Русенско /ВИДЕО/

Всички домашни прасета в Русенска област трябва да бъдат унищожени в срок от 10 дни. Това разпореди днес областният управител Галин Григоров във връзка с африканската чума по свинете, която се разпространява в Плевенско. В част от населените места това вече е направено превантивно от стопаните.

„При преминаването на този срок, след 12 дни, съжалявам, но преминаваме към другите мерки – принудително умъртвяване на нерегламентирано отгледаните прасета и това ще бъде решаването на въпроса. Няма спасение, чумата идва, трябва да запазим свинепроизводството. Предстои страшен икономически колапс, ако влезе в стопанствата за отглеждане на прасета“, заяви областният управител. Той е разговарял и с колегата си от Разград, който е издаде същата заповед.

Григоров припомни, че в област Русе са взети превантивни мерки още преди година, като община Сливо поле е дала пример и първа е останала без прасета в домашните стопанства. На нейна територия са и три от най-големите свинекомплекса в България с над 100 000 животни. За съжаление съседните населени места като Нова Черна и Цар Самуил не са реагирали по същия начин и това създава потенциална опасност.

Отново ще бъде направено предложение от страна на русенската областна управа за увеличаване отстрела на диви свине чрез удължаване периода на груповия лов.

„Надявам се индивидуалния лов, който се практикува към момента, да даде резултат. Припомням, че е предвиден финансов стимул от 50 лв. на отстреляно животно. Подобна мярка се обмисля и при подаден сигнал за намерено умряло диво прасе“, заяви още Григоров.

Exit mobile version