Стотици русенци почетоха националния празник 3 март

Стотици русенци се събраха пред Паметника на свободата в града, за да отбележат Националния празник на България – 3 март. Началото на официалните чествания, организирани от Община Русе, беше дадено с изпълнения на Духовия оркестър с диригент Димчо Рубчев и с приемане на почетен караул от началника на Русенския гарнизон подполковник Павлин Илиев.

Слова произнесоха областният управител Данаил Ковачев и кметът Пенчо Милков. „Днес, когато свободата ни е пълна, всеобхватна и осезаема трябва с гордост да заявим, че българското общество не страда от липсата на историческа памет и признателност. Ние знаем и помним, че Освобождението дойде с топовете и щиковете на руската императорска армия. Признателност и поклон пред загиналите войни, но също така преди 115 години в нашия град този изключителен монумент, изграден от предците ни и посветен на поборниците и опълченците, паднали за свободата, идва да ни покаже изключително самостоятелното, обществено и национално самочувствие и възможности на Русе и региона ни. Чувството и знанието, че Освобождението идва и е заплатено с много мъки, страдание и кръв не бива да ни напуска“, заяви областният управител.

„Вече почти век и половина ние се събираме като общество и отдаваме почит на този ден, в който с няколко подписа започна новото съществуване на България. Това даде шанс на българите да отстояват себе си, да направят подвизи и пишат история. Днес е ден, в който ние трябва и дълбоко да се замислим. Свободата и независимостта на България са наследство, което ни беше дадено от предходните поколения, на всички, които сте тук, на нас, на българите днес, но това е и огромна отговорност, защото да си свободен днес и независим не е нужно да проливаш кръв, достатъчно е да отстояваш българското, да отстояваш нашите интереси пред свои, чужди, пред динамиката на делника и пред интереси, които ни се налагат“, каза кметъ Пенчо Милков.

Заупокойна молитва за падналите за Освобождението и благодарствен молебен за извоюваната свобода отслужиха Главиницкият епископ Макарий и свещеници от Русенската Света Митрополия.

Програмата включваше още изпълнения на Максим Атанасов от Театрално студио „Маска“ при Общински младежки дом – Русе, с ръководител Мина Маринова и на Десислава Василева от Вокално студио за поп и джаз пеене „Икономов“ при Общинския детски център за култура и изкуство, с ръководител Вили Икономов.

Церемонията завърши с полагане на венци и цветя от множество държавни и местни институции, политически партии, училища, патриотични организации и граждани.  Водещ беше актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Любомир Кънев.

Exit mobile version