Стопанската камара в Русе: 1 работещ изхранва 3 души, младите бягат /ВИДЕО/

Икономиката ни расте на показатели, но растежът е невзрачен, особено в КОВИД кризата. Това се отразява и на младите хора, които предпочитат да се ориентират към реализация извън страната, показва анализът на Русенската стопанска камара.

„Едно е да пораснеш на 10 лв. с 2 лв.,друго е да пораснеш на 10 млн. лв. с 2 млн. лв. Когато имаш малки постъпления, и малкият принос е от голямо значение в проценти, но никой не казва какво е това в пари. Т.е. ние не растем, ние почти стоим, защото с миши крачки отиваме много малко напред в сравнение с другите, които вече са ни надбягали много силно. Младите хора са достатъчно комутативни и ползват всички мрежи, за да открият къде те най-добре ще стоят и тъй като ЕС е обединение на региони с цел свободно преминаване на стоки, пари и хора, ние виждаме тези млади хора как бързо се ориентират. Докато в ЕС един работещ храни почти същия брой или пенсионери, или млади, при нас съотношението е вече 1 към 3. Младият човек го усеща и много бързо решава, че не му е в полза неговият живот да отиде в полза на други“, казва председателят на РСК-Русе проф.Красимир Ениманев.

Близостта на Русе до Румъния носи повече бизнес полза на румънците, отколкото на българите. „Русе по принцип е комуникационен силен център, но е привлечен повече гравитационно от Букурещ. Тук има много румънски фирми и румънски предприемачи, които идват, за сметка на наши, които отиват. Те изтеглят наш ресурс – трудова сила, повече работници, материали, стоки. На практика румънските фирми много бързо и агресивно нахлуват. Същото нещо го забелязваме и от Гърция в тези браншове, в които регионът беше силен – шивашкия, мебелния“, коментира още проф.Ениманев.

За момента мебелните предприятия още растат, но прогнозите са, че този растеж ще бъде спрян в най-скоро време. „Мебели се вземат, когато има ново строителство, когато има за какво да се преобзаведе. Хората, оставайки вкъщи, решиха да си подобрят материалното състояние и изнесоха старите неща в зависимост от ресурсите и спестяванията, които имаха, защото видяха проблемите, които в бита съществуват. Обаче това свършва, този пазар се задръсти. В един момент ние нямаме износ. А пазарите от Изток си върнаха износа, растат с небивал темп“, отчитат от камарата.

В кризата има и печеливши бизнеси. „Първите бяха тези, които са свързани с лекарствата. Те много напреднаха, няма да говоря за печалбите и постъпленията, и то при условие, че нашите лекарства са 4-6 пъти по-скъпи от съседите. Другият бизнес е на веригите с храни и изобщо веригите, които работеха. Хората, които преди се срещаха в заведенията, се преместиха да се срещат в хипермаркетите“, коментира председателят на РСК-Русе. Колко са нараснали обемите на продажбите и печалбите ще стане ясно от данните, които ще бъдат декларирани в приходната агенция.

Exit mobile version