Сръбска техника се включва в удълбочаването на река Дунав?

Сръбският министър предложи да предостави техника на България в помощ на удълбочаването на река Дунав. Предстои специализираните администрации от двете държави да уточнят съвместните действия, за да се улесни корабоплаването. Днес в българския участък има 14 критични участъка. Заедно с румънската страна, България е започнала драгиране на най- критичните от тях.

България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните си ресурси с оглед на предстоящия зимен сезон. Това заяви вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев след като разговаря с министъра на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович.

Докато за нашата страна въпросите са свързани с природния газ, то на Сърбия й трябват въглища, за да се произведе достатъчно електрическа енергия. Затова една от основните теми бе осигуряването на въглища и превозът им с жп транспорт и по река Дунав, добави Христо Алексиев. Доставките на въглища стартираха на 1 юли. До момента през границата са преминали 62 влака с над 62 000 тона въглища.

Exit mobile version