Средно по три бебета на ден са се родили в Русе от началото на 2020-а

Средно по три бебета на ден са проплакали в АГ-комплекса на УМБАЛ“Канев“-Русе от началото на 2020 г. От общо 59 новородени има 33 момиченца и 24 момченца. Най-младата майка е била на 15 години, а най-възрастната – на 40 години.

Доброто начало на новата година е повод и за равносметка на изминалата 2019 г. в навечерието на Деня на родилната помощ. Бебетата, родени в Русе, са 1184, което е със 143 по- малко от предходната година – нормална тенденция за цялата страна. Момчетата са с 55 повече от момичетата, има 21 раждания на близнаци и едно на тризнаци. Най- мъничкото бебе Стефка, отгледано в отделение „Неонатология“, е било 900 грама, а рекордьорът е Сърач с тегло 5200 грама. Недоносените деца са били 143, а 14 бебета за съжаление са починали.

При родилките прави впечатление, че преобладават ражданията със секцио – 611, докато по естествен път са родили 573 жени. Най-младата майка за 2019 г. е била на 14 години, а най-възрастната – на 49 години.

Първоначалната еуфория от възможността бащите да присъстват на раждането е отшумяла – само четирима татковци са се осмелили да влязат в родилна зала.

През изтеклата година се забелязва сериозен интерес към предродилната подготовка –  Ден на отворените врати и Училище за родители, в които са участвали 600 майки и татковци.

22 семейни двойки пък са се възползвали от възможността да съхранят стволови клетки на своите деца през 2019г.

Въпреки недостига на кадри у нас, в отделение Акушерство и гинекология няма недостиг на акушер- гинеколози, неонатолози , акушерки и медицински сестри, отчитат от болницата.  Отделението  е единственото с III-то ниво на компетентност  между Варна  и Плевен и приема всички тежки и спешни случаи от градовете и болниците в региона – Разград, Тутракан, Бяла, Силистра и Университетска болница „Медика“.

Exit mobile version