Спортното министерство отговори на депутат за салона на ОУ „Иван Вазов“ в Русе

Народният представител от „Демократична България“ от Русе Иван Белчев е получил отговор от спортното министерство относно укрепването на авариралия физкултурен салон на ОУ “Иван Вазов”-Русе.

“Физкултурният салон на ОУ “Иван Вазов”, гр. Русе не функционира. След констатирана активация на деформации – поява на коси пукнатини в зидарията и разклонения по пода в началото на 2020 г., физкултурният салон е затворен и децата са принудени да провеждат учебните си часове по физическо възпитание и спорт в класните стаи, коридорите на училището или в дворното пространство“, казва във въпроса си Иван Белчев и иска информация по въпроса.

Ето какво отговаря на 5 декември служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева:

“Община Русе е депозирала в Министерство на младежта и спорта (ММС) проект с вх. No 08-00-148/07.06.2022 г. за обект: „Обследване и укрепване на аварирал физкултурен салон в ОУ „Иван Вазов“, община Русе“ (Проект) на стойност 370 286,63 лв. с ДДС по реда на Наредба No 4 от 08.07.2019 г. за финансово подпомагане на изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост (Наредба). Проектът е разгледан от експертна комисия, назначена от министъра на младежта и спорта съобразно чл. 10, ал. 1 от Наредбата. Съгласно изготвената от комисията оценка, същият съответства на изискванията на Наредбата.

Проектът не е одобрен и допуснат до финансово подпомагане по ред на чл. 12, ал. 1, т. 1 от Наредба No 4.

На 21.11.2022 г. община Русе е депозирала в ММС нов проект с вх. No H4-08-00- 18/21.11.2022 г. за същия обект: “Обследване и укрепване на аварирал физкултурен салон в ОУ „Иван Вазов“, община Русе“ и за същите дейности на стойност 425 491,98 лв. с ДДС, с който е заявена актуализация на исканите средства за реализация на проекта, а именно увеличение на цената с 55 205, 35 лв. с ДДС.

Проектът предстои да бъде разгледан от експертна комисия, назначена от министъра на младежта и спорта и в случай, че същият бъде преценен като съответстващ на изискванията на Наредбата, проектът може да бъде допуснат до финансово подпомагане и при наличие на бюджетна осигуреност да бъде финансиран по един от посочените в чл. 12, ал. 1, т. „а“ или т.,,б“ начини: чрез провеждане на процедура от Министерството на младежта и спорта при условията и по реда на Закона за обществените поръчки или чрез директно финансиране от Министерство на младежта и спорта.

Съгласно § 2 от Допълнителните разпоредби на Наредба No 4, проектите преценени като съответстващи на нормативните изисквания, могат да бъдат финансово подпомогнати до изтичане на календарната година, следваща годината на подаване на проекта в Министерство на младежта и спорта. “.

Иван Белчев е поел ангажимент да проследи темата докрай и да види дали проектът ще бъде финансиран този път.

Exit mobile version