Спортният министър: Догодина клубовете ще получат двойно финансиране /ВИДЕО/

Спортният министър Красен Кралев посети днес Бяла и Русе, за да се запознае с ремонтните дейности по три спортни обекта. Кралев разгледа първо новоизграждащата се мултифункционална спортна зала в Бяла, която ще бъде на 1500 кв. м и в нея ще могат да се практикуват всички спортове на закрито. В Русе той разгледа залата по вдигане на тежести в „Ялта“ и бившия физкултурен салон в старата ПГ по зърносъхранение, която ще бъде предоставена на русенския бокс.

Красен Кралев коментира ситуацията в спорта по време на извънредното положение и пандемията от коронавирус. Той обясни, че министерството има разработен в детайли план по седмици кога кои спортисти и кои спортове да започнат подготовка, но това може да се случи едва след разрешението на Националния оперативен щаб.

„Поставени сме в много тежка ситуация, спортът е засегнат много тежко във всичките му аспекти. Изключително трудно е на професионалните спортисти, защото едно двумесечно прекъсване се отразява много тежко на формата им. За тях това е начин на живот и средство за препитание“, коментира Кралев.

Той обясни, че при наличие на условия и разрешение от щаба треньори и спортисти, които се готвят за Олимпийските игри, могат да бъдат изолирани в националните спортни бази при пълни карантинни мерки – тестове за коронавирус, по един човек в стая, без да се запълва целият капацитет на базите. Следващите стъпки са да се отворят спортовете на открито, на закрито и при преодоляване на кризата да се пуснат всички спортове.

Добрите новини са, че бюджетите на спортните федерации ще се запазят същите, въпреки че ще има спестяване от липса на състезания. Тези спестени 25 процента ще бъдат насочени към подготовка на състезателите от всички възрасти. Следващата година клубовете ще получат двойно увеличение на бюджетите си – ако тази са били заделени 6,5 млн. лв., за догодина ще бъдат 13 млн.лв.. Системата за оценяване на клубовете ще се запази, както досега, и тъй като няма състезания тази година, ще се вземе критерият от резултатите от 2019 г.. Другото облекчение е освобождаването от наеми на спортните клубове за времето на извънредното положение. Големите притеснения обаче са, че ще има доста затруднения за възстановяване на международния спортен календар.

Exit mobile version