Спортната зала линеела заради липсата на интерес от русенци и елитни отбори

Съоръжението с ново име „Арена Монбат“ планира общо три събития до края на годината извън Световното по волейбол

Многофункционалната спортна зала, която за трети път сменя името си и вече се казва „Арена Монбат Русе“, линее заради липса на интерес от страна на русенци и липсата на елитни отбори. С това впечатление останаха журналистите, които присъстваха на пресконференцията за представяне на новия генерален спонсор на съоръжението. Никой от официалните лица обаче не коментира мениджмънта на залата и дали се прави всичко възможно от тяхна страна залата да е жизнеспособна. Новият договор със спонсора е за две години, с опция за още една, като след това напълно е възможно отново да има нов спонсор и ново име.

След като представителят на мажоритарния собственик Чавдар Данев определи залата като „продължител на архитектурно-строителни традиции в Русе от началото на 20 век“ и изрази убеждението си, че тя ще стане част от архитектурното наследство на града, той призова русенци да се включат в общите усилия за превръщането й в притегателен център.

„Искам да израза нашето намерение да продължим в опитите си да привличаме значими изпълнители, да организираме събития не само от регионален мащаб, но и от световен, каквото е Световното по волейбол през есента. Ще ми се всички ние като граждани на Русе да се чувстваме в някаква степен съпричастни към този процес, тъй като за съжаление някои знакови събития, които очаквахме да се радват на огромен интерес от обществеността на Русе, за съжаление пропаднаха поради липсата на зрителски интерес“, заяви Данев.

Засега сигурните събития в залата до края на годината са цели четири – Световното първенство по волейбол, концертът на цигуларя Васко Василев, гимнастическият фестивал „Дунавска перла“ и турнирът по спортни танци. Въпреки че още миналата година се говореше, че мъжкият отбор по волейбол „Дунав“ ще играе в голямата зала, това така и не се случи. Днес стана ясно, че в момента вървят преговори с клуба мачовете от новото първенство да се играят в „Арена Монбат Русе“, които били „в много напреднала фаза“.

Управителят на залата Максим Христов не пропусна да акцентира върху факта, че амбициите и реалността са две различни неща. „През 80-те години в Русе е имало четири елитни отбора – мъжки и женски по баскетбол и по волейбол. Т.е тази зала е проектирана тези четири отбора да играят в нея. В момента от 2016 г. до тази есен Русе нямаше елитен спортен отбор. Все пак, когато говорим за очаквания, амбиции, всичко е свързано, нека да си го кажем и това. Залата е създадена в нея да има елитен спорт. Тя няма как да го създаде, той трябва да се създаде от клубовете и да бъде подпомогнат от бизнеса, евентуално от общината според възможностите, за да дойде в тази зала и да събере публиката, която е необходима за него“, каза Христов.

Exit mobile version