Спешна помощ в Русе подмени всички линейки, дава съвети за жегата

Общо 11 нови линейки са на денонощно разположение в Русенска областта, съобщи директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Русе д-р Иванка Маринова. Тя се срещна днес със зам.областния управител Синан Хебибов, който се запозна с работата на центъра.

Линейките, доставени по европейски проект, отговарят на всички европейски стандарти за спешна медицина и разполагат с дефибрилатори, апарати за обдишване, перфузори, а също и с необходимите медикаменти. Те се обслужват от 11 екипа, от които 10 са с по двама души, а реанимационният е съставен от трима. 6 от линейките са в Центъра за спешна медицинска помощ в Русе, 2 в Бяла и по 1 в Сливо поле, Две могили и Ветово.

Старите линейки остават в готовност да се използват, ако някое от специализираните превозни средства се повреди или изникне нужда от още линейки. До края на годината се очаква да пристигне още една линейка от най-висок клас.

Към момента спешните медици в областта реагират на 50-60 повиквания за 24 часа, докато по време на втората и третата вълна на COVID-19 обажданията за медицинска помощ са били двойно повече – до около 110.

От ЦСМП съветват още хората да се предпазливи по време на летните жеги и да пият повече течности – вода, айрян със сол и студени супи или пък топъл, но не горещ чай. Лекарите препоръчват още да се избягват обилните обеди, алкохола и рязката смяна на температурата, т.е. директното преминаване от помещения с климатик на слънчево място. Желателно е и носенето на незапарващи, светли и леки дрехи, отворени обувки и слънчеви шапки. Не се препоръчват разходките между 11.00 и 18.00 часа.

Exit mobile version