Спецчасти направиха зрелищна демонстрация по обезвреждане на терористи в реката /ВИДЕО/

Специалните части за бързо реагиране на Военноморските сили заедно с Гранична полиция-Русе направиха демонстрация как се обезврежда кораб в река Дунав, завзет от терористи. Това е първата по рода си тренировка на съвместни действия между двете структури. На учението присъства и военният министър Красимир Каракачанов.

Сценарият включваше кораб в реката с нетипично поведение. След като се оказва завладян от терористи, Гранична полиция се обръща с молба към ВМС за овладяване на плавателния съд. Групата за бързо реагиране на специалните части на флота превзе кораба след стрелба, като през цялото време периметърът бе осигуряван от вертолет „Пантер“.

„Сега виждате морския специален отряд, който действа точно в такава ситуация – на река, в морето, много добре отработиха и евакуацията на ранения военнослужещ. Според мен се справиха прекрасно и най-доброто е, че се съчетават усилията на две институции – Гранична полиция и специалния отряд на ВМС. Ситуацията по Дунава е малко по-сложна по принцип, защото това е една плавателна река, в нормални обстоятелства има движение, има рибари, има гранична линия, която е по средата, така че тук е малко по-трудно да се отработват подобни ситуации, малко по-рисково, отколкото в открито море, където нещата са вече много по-ясно, макар че не по-лесни, в никакъв случай“, каза Красимир Каракачанов.

Последва преследване на лодка и задържане на бягащите по реката „терористи“ и накрая бе показана бойна евакуация на ранен военнослужещ от въздуха. Участниците получиха отлична оценка за действията си.

„За да имаме една успешна операция, трябва всички тези средства да бъдат интегрирани в едно цяло, да са провеждали цялата си подготовка съвместно, да са минали през обучение, през образование, което гарантира да говорят на един език. А най-хубавото е, че такъв общ език имаме не само в състава на военноморските сили, не само в състава на Българската армия с другите видове въоръжени сили, а също така и нашите партньори. Само по този начин България може да гарантира и да демонстрира своя суверенитет“, коментира вицеадмирал Митко Петев, командир на ВМС.

Учението, което бе наблюдавано и от много граждани, бе посветено и на 140-годишнината от създаването на Военноморските сили, тъй като именно в Русе е поставено началото на българския флот.

Exit mobile version