Спецчастите на ВМС ще обезвреждат показно в реката завзет от терористи шлеп /ВИДЕО/

Специалните части за бързо реагиране на Военноморските сили заедно с Гранична полиция-Русе ще направят демонстрация как се обезврежда кораб в река Дунав, завзет от терористи. Това ще се случи на 31 май край сградата на БУЛРИС и ще бъде първата по рода си тренировка на съвместни действия между двете структури. Учението, което ще може да се наблюдава и от гражданите, има за цел да изпробва как взаимодействат ВМС и Гранична полиция при случай на предотвратяване незаконен трафик на оръжие и хора по река Дунав. То е посветено и на 140-годишнината от създаването на Военноморските сили, тъй като именно в Русе е поставено началото на българския флот.

Сценарият, който ще се разиграе, представя кораб, който демонстрира нехарактерно плаване и не отговаря на сигналите, разказа началникът на Щаба на ВМС капитан първи ранг Камен Кукуров. Оказва се, че той е завладян от терористи и Гранична полиция се обръща с молба към ВМС за овладяване на плавателния съд, за който се подозира, че извършва нелегален трафик на хора и оръжие. Ще бъдат демонстрирани три сценария – превземане на кораба от група за бързо реагиране на специалните части на флота, преследване и задържане на бягащите с лодка по реката „терористи“ и бойна евакуация на ранен военнослужещ чрез използване на вертолет „Пантер“.

Програмата предвижда посрещане на официалните гости от домакините – Пристанищен комплекс, в 10.30 часа, след което в 11 часа ще започне демонстрацията. Тя ще продължи около 40 минути, след което участващите сили ще преминат за поздрав. Заедно с учението ще има изложена и техника, която е свързана дейността на Военноморските сили.

Заради демонстрациите корабоплаването по река Дунав на 31 май преди обед ще бъде спряно за около два часа.

Exit mobile version