Спасителни екипи „обезопасяваха“ изхвърлени химически вещества в Дунава /ВИДЕО/

Спасителни екипи от България и Румъния участваха в операция по обезопасяване на химически вещества, изхвърлени в река Дунав. За щастие ситуацията не бе реална, а бе част от учение на пожарната в Русе. Целта бе да се отработи реакцията на институциите при инциденти и бедствия.

Според сценария варели с опасни и неизвестни вещества са открити случайно от работник в лимана на реката. Мъжът е пострадал от вдишаните изпарения и е откаран в болница от екип на „Спешна помощ“. Районът е отцепен незабавно и на място пристигат екипи на всички служби, сформиран е и оперативен щаб.

„Реагираме при инцидент, който е с материали, химически на пръв поглед, които са с неизвестен характер, опасни вещества и има опасност да отровят водата в Дунава и да нанесат щети. Във връзка с това се предприемат действия от страна на всички съставни части на единната спасителна система“, обясни ст.комисар Красимир Шоторов, директор на дирекция „Оперативни дейности“ в ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

С обезвреждането на веществата се заемат специализирани екипи в защитно облекло, които единствено имат право да са в опасната зона.

„Имаме пет варела, които са със стоманени опаковки, и три пластмасови опаковки. Част от тях са с компрометирана цялост, т.е. от тях се изтича химикал, ние трябва да ги обезопасим. С помощта на специална помпа ще изсмучем течността и ще ги претоварим в здрави опаковки. Тъй като теренът е трудно достъпен, ще използваме високопроходима техника“, разказа директорът на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Димитър Павлов.

За да се установи дали има замърсяване на почвата и водата, се вземат специални проби. Те, както и екипите, преминават и през специални обеззаразителни процедури.

„Съществена задача е да идентифицираме химическото вещество. Екипите на място ще направят това пробовземане, ще участва и корабът ни. Ще ги предоставим за инициализиране и установяване на замърсеността както на регионалната лаборатория за околната среда в Русе, така и на колегите в Румъния, тъй като отработваме и процедура за съвместна реакция“, обясни още Павлов. След изземването на веществата, те ще бъдат транспортирани до безопасно място.

В учението се използва и цялата налична техника, осигурена с европейски средства съвместно от България и Румъния.

Exit mobile version