Социалният министър: Има достатъчно работа за желаещите украинци /ВИДЕО/

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков се увери на място на Дунав мост, че системата за подпомагане на търсещите закрила украински граждани работи добре. Той бе придружен от кмета на Русе Пенчо Милков и областния управител Анатоли Станев. Министърът разговаря със служители на Агенцията по заетостта, които са на граничния пункт, и с доброволци на БЧК.

Георги Гьоков сподели, че организацията, създадена на Дунав мост, е отлична. Пристигащите чужденци търсят работа в България и затова им помага националната база данни със свободните места, с която боравят в Русе. Важно е обаче да се установи профилът на човека, който търси работа.

„Сваля се профилът на човека, който иска да работи, и се търси подходящо работно място. Ние имаме изградена много стройна система за посредничество между българската работна ръка и българските работодатели, сега  я напасваме и към украинските граждани. Защото е свързано с това дали искат да останат в България, дали са мобилни, дали искат да останат в Русе, в Стара Загора , в София. Българските работодатели от години очакват свежа работна ръка, започнахме да говорим 100-150-200 хил. работни места. Сигурно не са толкова много, но има достатъчно работа. В ай ти сектора, всички инженерни дисциплини, контактуваме постоянно химици, строители, шивашката индустрия, където традиционно липсва работна ръка“, коментира Георги Гьоков.

Exit mobile version