Собственикът на „Дунарит“ не вярва пожарът да е умишлен /ВИДЕО/

Предстои оглед на изгорелия цех, засега причината е технически дефект в машината

Собственикът на „Дунарит“ Емилиян Гебрев не вярва пожарът, който избухна вчера в цех за производство на взривни вещества, да е умишлен. Бизнесменът пристигна снощи в завода, за да види на място какви са пораженията след инцидента. За щастие ситуацията вече е нормализирана, а наблюденията с дрон и термовизионна камера са показали, че няма тлеещи огнища. Предстои да бъде направен оглед на цеха за производство на взривни вещества, който се запали вчера , и да се изясни коя е причината за инцидента.

Заради протокола при извънредни ситуации вътре в завода не се допуска никой. На място цяла нощ са дежурили екипи на полицията и пожарната.

„Няколко пъти е проверявано, няма огнища, няма пушеци, няма дим и според мен и според колегите, които са го виждали това през дрона и през термокамерата, опасност вече няма. Слава Богу, мисля, че ни се размина, пак някой ни запази“, коментира изп.директор на „Дунарит“ Петър Петров.

Същите думи използват и хората от Николово. Те са преживели тревожни часове заради спомена от 1993 година. Тогава при взрив в „Дунарит“ загинаха петима души, а десетки работници бяха ранени.

Цанка Иванова разказва, че тогава при взривната вълна всичко е било изпочупено. „Страшно е, слава на Бога, че се разминахме. Ако беше гръмнало, тази дограма щеше да хвърчи като вестник“, споделя жената. Атанаска пък, която е работила преди в завода, знае колко е опасно. Тя, както и съседите й, са доволни, че са ги предупредили да се евакуират превантивно. „Аз съм патила от предния път, защото ние не знаехме. Сега мина полицай по всяка къща и каза да се изнесем възможно по-настрана, по-надалеко. И ние грабнахме торбите и хайде за Русе“, казва тя.

За щастие щетите от пожара са само материални и единствено в изгорелия цех. Изгорели са част от оборудването, кабелите, изолацията, както и валът, който защитава съседните помещения. Изпочупени са прозорците, но за щастие огънят не е засегнал други сгради. Причините за пожара все още не са известни, но собственикът на „Дунарит“ не вярва да е умишлен палеж.

„От разговора, който съм водил с работниците, които са били там, по всяка вероятност ще се окаже фабричен дефект на детайл на машина. Вижте, не съм човекът, който да гледам толкова черно на нещата. Ако гледаме черно, няма да се движим напред и няма да има и успех. Наистина случват се много странни неща, които човек не може да повярва на територията на нашата страна, че могат да случат такива неща, но аз съм оптимист. Ние твърдо вървим напред. Други, по някаква причина заинтересовани лица, създават цялата тази паника, настроения, но както виждате, заводът функционира, хората са си професионалисти, работят си, това е най-важното“, обясни Емилиян Гебрев.

Заводът ще продължи работа в понеделник. Дейностите на изгорелия цех временно ще бъдат поети от други производства, за да няма забавяне на поръчките. В краен случай, ако се наложи, ще се включат и другите заводи, собственост на фирмата на Емилиян Гебрев, които да поемат временно част от дейността.

Exit mobile version