Служителите на статистиката в Русе излязоха на протест заради ниски заплати

Служители на териториалното статистически бюро в Русе към Националния статистически институт излязоха тази сутрин на протест, който е част от националните протести на статистиците в цялата страна. Исканията им са за увеличение на заплатите, като се повишат парите поне с 50 процента във фонд „Разходи за персонал“ или 11,5 милиона лева за цялата система на НСИ в бюджета за следващата година.

„За 2023 г. колегите нямат увеличение на работните заплати. Средната заплата в системата на НСИ е 1200 лева. Има служители, които получават между 900 и 1000 лева възнаграждение. По тази причина нямат мотивация за работа, а някои напускат системата“, каза директорът на териториалното статистическо бюро Диана Самхарадзе.

Самхарадзе обясни, че в териториалното статистическо бюро в Русе има две свободни работни места, но в цялата система има над 70 свободни позиции.

Протестиращите издигнаха транспаранти с надписи – „Политиците ще са виновни, ако няма статистика“, „Държавен служител не е мръсна дума“ и „Протестите няма да спрат!“.

Exit mobile version