Служителите на НОИ стачкуваха, искат 30 % увеличение на заплатите /ВИДЕО/

Служителите на НОИ в Русе излязоха на едночасова предупредителна стачка от 10 до 11 часа с искане за увеличение на възнагражденията. Мотивите им са, че инфлацията е висока, а заплатите не са променяни от няколко години. Ако не бъдат чути, са готови на ефективни стачни действия. Стачката в Русе бе част от националния протест, който се подкрепя от двата синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“.

В момента заплатата на специалист е 1176.52 лв. бруто и чистото възнаграждение след удръжките е напълно недостатъчно за издръжката на един човек. „Трудно се живее в тази обстановка и не се вижда изход, няма планирано увеличение и за тази година. Напълно сме в правото си да проведем тази предупредителна стачка“, споделят служители.

Нели Тодорова се пенсионира след два месеца. Започнала е със заплата 120 лв. преди 40 години, а сега получава 1300 лв. бруто. „Няма как нови млади хора да идват и да получават под 1000 лв. заплата. Работата е много специфична, при нас са най-уязвимите хора, болни и възрастни и не е добре да стигнем до ефективни действия“, казва тя.

Синдикалните лидери в Русе застават изцяло зад работещите в НОИ. „Заплатите им са обидно ниски, в проектобюджета няма заложено увеличение. По изчисления на синдикатите са нужни 30 млн.лв. за увеличение на възнаграждението. Това са хората, които работят с гражданите, изчисляват пенсиите, работят с финанси, а всъщност за тях няма пари. Исканията основно са да се намерят средства в бюджета, за да получават едно достойно заплащане“, казва председателят на КНСБ-Русе Боянка Димитрова.

Исканията са за не по-малко от 30 % увеличение, обяснява председателят на КТ „Подкрепа“-Русе Кирил Черкезов. „С днешната едночасова предупредителна стачка очакваме политиците да чуят исканията на тези хора, без които не можем като граждани. Надяваме се и бъдещото правителството да забележи исканията им. Дано има ефект, преди да се стигне до ефективни стачни действия“, коментира той.

Exit mobile version