След 75 години: „Скъперникът“ от Молиер отново е на русенска сцена

75 години след последната постановка на „Скъперникът“ от Молиер В Русе, пиесата отново ще оживее на сцената на Драматичен театър „Сава Огнянов“. Премиерата й ще бъде на 3 юни в Доходното здание, а режисьор на спектакъла е 26-годишният Денислав Янев.

Младият театрал стана победител в третото издание на Националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ в Русе през 2020 г., което му даде правото да постави пиеса по свой избор на русенска сцена. Денислав Янев сподели, „Скъперникът“ е заглавие, върху което е мислил още от студентските си години. Трудността е била да намери подходяща трупа, която да издържи на трактовката му.

„Скъперникът“ е спектакъл за нуждата от любов и зависимостта от парите. Историята е за членовете на едно френско семейство, които до един са лудо влюбени, начело с главата на семейството – вдовецът Арпагон. Пред тяхната любов се изправя под различни вариации проблемът за финансовата зависимост, който всички се опитват да разрешат, за да могат да бъдат с любимия си човек.

В образа на вдовеца Арпагон ще се превъплъти Любомир Кънев. Останалите роли се изпълняват от Йовко Кънев, Кристиана Ценкова, Ясен Атанасов, Ясена Господинова, Ивайло Спасимиров, Мариана Крумова, Красимир Ненков, Косьо Станев и Венцислав Петков. Сценографията е на Никол Трендафилова, а музиката – на Пламен Мирчев – Мирона.

„Скъперникът“ е поставян в Русе два пъти – през 1919 г. и 1946 г.

Exit mobile version