След пожара: УМБАЛ „Медика“ забранява запалки на пациентите /ВИДЕО/

„Днес ще издадем много спешна заповед за всички пациенти, които са на територията на нашето лечебно заведение. Те няма да могат да имат в себе си запалки и всякакви други лесно запалими средства“, заяви на извънреден брифинг административният директор на УМБАЛ „Медика“-Русе Алисе Муртезова. Поводът е пожарът, избухнал тази нощ в интензивния сектор на ковид отделението, причинен от запалка на пациентка.

Както Русе Медиа съобщи, инцидентът е станал около 4 часа в болницата. В интензивния сектор са лежали са се намирали четирима болни на двоен кислород. „Една от пациентките – жена на 71 години, е опитала да търси предмет под леглото, не знаем все още какъв предмет, със запалката. Махнала си е преди това двойния кислороден източник и съответно, без да осъзнава, че кислородът е възпламенил този огън, който е станал, предизвиква пожара“, обясни Алисе Муртезова.

Жена на съседното легло е натиснала алармата и е извикала дежурния екип, ръководен от д-р Станислав Павлов.

„Като беше включена алармената система, веднага отреагирахме. Взехме пожарогасителите, които бяха на разположение, и започнахме гасенето на пожара с двете дежурни сестри и двете санитарки. Успяхме да овладеем огъня, извадихме своевременно болните, които са в стабилно състояние към момента. Въпросната пациентка, предизвикала пожара, е без изгаряния, успяхме да я извадим от пламъците“, каза д-р Павлов.

На място за броени минути са пристигнали екипи на пожарната и Второ РУ, както и зам.-кметът Димитър Недев.

Материалните щети са големи – в помещението са обгорели леглата, стените и апаратурата. Пациентите са настанени в други стаи.

В момента в ковид отделението на УМБАЛ „Медика“ има 60 болни, като през нощта има починали четирима души с положителен тест за коронавирус.

 

Exit mobile version