Славейко Петров дари аптекарска везна от миналия век на музея

Поредно дарение на Историческия музей в Русе направи Славейко Петров – наследник на стар местен род и приятел на музея. Той предостави везна, която някога е получил от русенска аптекарка.

„Тази везна я имам от преди четиридесет години поне, тя ми беше подарък от една възрастна жена, фармацевт. Навремето аптеките правеха някои от лекарствата си сами, за което им трябваха прецизни аптекарски везни. Тази е лабораторна, полска, от Познан. Смесваха прахчета тогава, правеха мазила или пък само дозираха лекарствата, при това с милиграми – ето, вижте пинсетата и тези малки пластинки, с тях се отбелязваха грамчета и части от тях.

Тази везна е служила точно за това, но кой ти прави вече лекарства, то всичко идва от заводи с поточни линии. Възрастната аптекарка прецени, че аз ще оценя този жест и ще опазя везната, защото най-лесно е да се изхвърли на боклука, което за жалост е обичайна практика… През всички тия години аз я съхранявах, опакована в кашон, за да се предпази от атмосферни влияния. И ето сега дойде моментът да си намери мястото в експозицията на мерки и теглилки в Екомузея“, разказа дарителят.

С последните дарения на кантари колекцията от мерки и теглилки на музея наброява вече 70 броя.

Exit mobile version