Скулпторът Даниел Кънчев: Надявам се хората да казват – това е моят Левски! /ВИДЕО/

Инициаторите за паметник на Апостола в Русе стартират дарителска кампания за 120 000 лв.

Русе ще има най-после Паметник на Апостола на Свободата Васил Левски. След национален конкурс победител стана проектът на русенския скулптор Даниел Кънчев и архитект Силвия Славова. Тяхната разработка предвижда паметникът да е висок 3 метра и да стъпва на постамент от 1,20 метра. Той ще бъде разположен в Парка на възрожденците, в непосредствена близост до бюст-паметника на Захари Стоянов.

„Искам фигурата или композицията на този паметник да вълнува колкото се може повече хора, за да може този, който го види, да го припознае и да каже – да, това е моят Левски. Надявам се това е да паметник, който да внушава, защото за мен лично има два вида. Едните паметници изразяват, другите внушават. Навремето големият скулптор Никола Терзиев – Кольо Желязото, ми каза така: Ако една работа е достатъчно силна и вълнува, който минава край нея, ще се спре. А ако не е, той ще отмине“, сподели Даниел Кънчев.

Инициативният комитет, който поде кампания за изграждането на монумента, предвижда той да е готов до една година. Ще бъде стартирана дарителска кампания за набиране на необходимата сума от 120 000 лв. Министерството на отбраната ще осигури материала – 600 кг месинг от използвани учебни гилзи. Общината от своя страна ще плати 20 000 лв. за проекта.

Exit mobile version