Ситуацията след бурята в Русе е овладяна, още се отстраняват щетите /ВИДЕО/

Ситуацията в Русе след бурята е овладяна, заяви на брифинг в ранния следобед кметът на Русе Пенчо Милков. Най-силно са пострадали кв.“Възраждане“ и централната част на Русе. Градският транспорт в голямата си част е възстановен, след като е имало скъсани 400 м от кабелната мрежа.

Към момента се ремонтират и 11 носещи конзоли, а други 8 са били укрепени. През следващите няколко нощи ще се направи обследване на 27 километра от тролейбусната мрежа, за да се проверят изолаторите и самата система доколко е пострадала. Възможно е да се наложи поетапно временно изключване на части от нея.

Силният вятър е отнесъл покрива на хранилището на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, а музеят на Калиопа и на Баба Тонка са със счупени стъкла и течове. Голям теч има и в сградата на Градската художествена галерия. Комплексният онкологичен център също е с отнесен покрив, Младежкият дом е наводнен на третия етаж.

Кметът препоръча на гражданите да се сдобият с удостоверение от Националния институт по хидрология и метеорология за днешното природно явление, за да могат да потърсят възстановяване на щетите.

По-рано днес общината събра на щаб представители на „Пожарна безопасност и защита на населението“, общинските  предприятия и звена, фирми, които се включват в разчистването. В обсъжданията се включиха също областният управител Анатоли Станев и депутатите от 19 МИР Крум Зарков, Светлин Стоянов и Димитър Недялков.

„Явлението, което наблюдаваме, се нарича „супер клетка“, обясни експертът от Метеорологична обсерватория-Русе към Националния институт по метеорология и хидрология Емил Иванов. Той  припомни, че за интензивни се считат валежите до 10 л./ кв. м за час, а в Русе това количество е паднало само в рамките на 5 минути тази сутрин. Тогава станцията при Русенския университет е отчела 38 л./кв. м, а тази при Флотската кула 20 л./кв. м. Пороят е бил в съчетание и с опасния и много бърз вятър (над 20 м/с) „шквал“, който непрекъснато променя посоката на движението си.

Синоптичната обстановка остава усложнена, посочиха от обсерваторията. Налични са неустойчиви въздушни маси, които пораждат поройни валежи. Не са изключени силни гръмотевици и градушки. След подадено заявление синоптиците могат да издадат на гражданите документи за обективната метеорологична обстановка, които да послужат при съдебни искове.

Директорът на ПБЗН ком. Валентин Красналиев поясни, че към 12 ч. днес от телефон 112 са постъпили 241 сигнала за наводнени мазета, избени помещения и подземни гаражи, паднали дървета и ламарини от сгради. От службата заявиха, че имат нужда от електрически помпи за отводняване, които да заменят атмосферните, тъй като задимяват помещенията при използване на закрито.

Областният управител Анатоли Станев информира, че освен в Русе, щети има и на територията на Иваново.

Кметът Пенчо Милков обяви, че след нормализиране на ситуацията Общината ще потърси помощ от държавата за нанесените щети от Фонда за бедствия и аварии.  Депутатите от Русе заявиха своята готовност да съдействат за подкрепа от страна на държавата.

Exit mobile version