Системата за неплатени глоби на Дунав мост тръгва от сряда с много неизвестни

Новата система, която ще проверява дали водачите на автомобили имат неплатени глоби при напускане на страната, ще бъде въведена на ГКПП „Дунав мост“ в Русе в сряда, 17 юни, научи Русе Медиа. Оказва се, че прилагането на промените на българо-румънския граничен пункт е малко по-сложно, тъй като има много въпросителни около реализацията на идеята. Затова е свикана работна група от всички институции, ангажирани с въвеждането на системата, която постепенно изчиства неясните моменти.

На този етап е ясно, че ще се наложи на граничния пункт да работят служители на „Пътна полиция“, които ще бъдат командировани на румънска територия. Те имат правомощията да връчват административно-наказателни постановления и да отнемат шофьорската книжка, каквито граничните полицаи за момента нямат. Това ще бъде до 1 юли, когато се предвижда служителите на „Гранична полиция“ да поемат и тези задължения.

Тъй като гишетата за проверка на документи се намират на румънска територия, водачът трябва да премине по моста, където на българска страна да плати и съответната такса. Когато отиде на граничния пункт в Гюргево и се окаже, че не може да плати задълженията си, възниква въпросът къде оставя автомобила си, ако е сам и няма кой да продължи като шофьор. Не е ясно и как се прибира обратно през моста в България.

За проверяващите пък изниква въпросът къде ще бъде разположена системата, която ще проверява за неплатените глоби. В кабинките работят по един служител на Гранична полиция от България и един от Румъния, а място за трети човек с достъп до гишето няма . Трябва да се реши къде ще се намират пътните полицаи, към които ще се препращат за проверка пътуващите.

Системата, която отчита дали водачът има неплатени глоби или невръчени фишове и актове, е отделна от тази, с която работи Гранична полиция. Предстои двете да се свържат, защото на този етап граничните полицаи при проверка на документите за самоличност единствено могат да констатират дали даденото лице има проблем с институциите – примерно се издирва за връчване на призовка или за задържане. При тях обаче не се появяват данните, с които разполага „Пътна полиция“.

Изискването да се даде двучасов срок за заплащане на дължимите суми веднага поставя друг въпрос – къде ще изчакват автомобилите, докато водачите уредят паричните въпроси. На граничния пункт в Гюргево няма такава възможност. Ако глобата не се плати, колата се спира от движение, но не е ясно къде остава и кой я придвижва обратно до България.

Една от идеите е тази проверка за задължения да се прави при гишетата, където се заплаща такса „мост“ в България, за да не се получава струпване и изчакване на румънска територия. Дали това е опция, предстои да реши работната група.

Шофьорите ще имат възможност да плащат глобите си чрез ПОС терминал, а ако не могат – по банков път, през фирми посредници, през портала на МВР, както и с онлайн банкиране в рамките на два часа. В противен случай ще им бъдат отнети книжката и талонът, а ако колата, която шофират е на тяхно име, тя ще бъде спирана от движение, припомнят от „Пътна полиция“.

Exit mobile version