Семизовата къща в Русе е в критично състояние, искат се средства от МК

Една от най-красивите сгради в Русе – Семизовата къща, към настоящия момент е в критично състояние, съобщиха от общинската администрация. Наблюдава се частично слягане в основите, което е следствие от навлажняване на земната основа и частично пропадане на льосовия масив.

За да я спаси, община Русе иска да кандидатства за целева финансова подкрепа от Министерството на културата за извършване на консервационно-реставрационни дейности. Администрацията има проектна готовност за обновяване на Семизовата къща, която представлява архитектурна и художествена недвижима културна ценност с категория „национално значение”.

Изготвеният проект за консервация и реставрация включва комплекс от мерки по екстериора и интериора на сградата и прилежащото й дворно пространство, които целят както подобряване на състоянието им, така и предотвратяване на бъдещо увреждане и загуба на оригинални елементи и материали.

Предвидените строително-ремонтни и консервационно-реставрационни работи включват четири етапа на изпълнение:

Първи етап – Изпълнение на покривните ремонтни работи; Сваляне на компрометираните фасадни мазилки, вътрешната сутеренна мазилка; Демонтиране на дворната настилка, Изпълнение на изкопните работи във връзка с конструктивното укрепване, външната вертикална хидроизолация по сутеренния зид и външните инсталации, Изпълнение на  конструктивните укрепителни мероприятия; Изграждане на стълбищата към сутерена; Монтаж на външните и вътрешните инсталации,  Полагане на външната вертикална хидроизолация по сутеренния зид; Монтаж на осушителните пилоти, засипване и трамбоване на изкопите; Изпълнение на водоплътната стоманобетонова основа на тротоара.

Втори етап – Консервация и реставрация на външни стълбища и фасади, вкл. каменоделските работи и полагане на новите мазилки; Доизграждане на тоалетните в сутерена, вкл. довършителните работи.

Трети етап – Благоустрояване, вкл. полагане на плочника и озеленяване.

Четвърти етап – Художествена реставрация.

Exit mobile version