Село Екзарх Йосиф набира скорост като туристическа дестинация /ВИДЕО/

Село Екзарх Йосиф в община Борово, Русенско, набира скорост като туристическа дестинация. Ретро автомобили, етно- и зоомузей, зоокът, места за отдих с барбекюта и спортни игрища са част от развлеченията, които са осигурени в последните 7 години от кметството и общината. Брошура и сайт, за които ще съдейства Русенският университет в лицето на ректора акад.Христо Белоев, ще популяризират възможностите на селото пред туристите.

Най-новата придобивка – етно- и зоомузеят, вече посреща посетителите си, като на 24 май ще работи от 8 до 17 часа за жителите и гостите на Екзарх Йосиф. Входът за деца до 7 години и хора с увреждания е безплатен, за ученици и студенти – 2 лв., за пенсионери – 3 лв., за възрастни – 5 лв., за групи над 10 човека – 3 лв./човек/.  25 май ще е почивен ден, а иначе работното време е от сряда до петък – 8-12 ч и 13-17 ч, събота и неделя – 10-12 ч и 13-18 ч. Понеделник и вторник са почивни дни.

Кметът Илия Данев има с какво да се похвали. Селото разполага със съвременна детска площадка с кът за отдих, изграден беше еко кът с три барбекюта, водоснабдени и оборудвани с маси и пейки. На площ от 6 дка са направени футболно и волейболно игрища, поставени са и уреди за малки деца. Голямата гордост е музеят на открито за ретро автомобили, където могат да се видят 6 автомобила, танков влекач и БТР. В етномузея на открито пък са изложени 19 експоната от селския бит. В близост са самолет АН-29, гаубица и черешово топче. Създаденият зоокът с живи животни, сред които и камила, е една от големите атракции в Екзарх Йосиф. През последните две години в селото бяха изградени три паметника и една паметна плоча – паметници на Васил Левски, на Екзарх Йосиф, на Христо Ботев и плоча на загиналите в Руско-турската освободителна война.

Селото се радва още на тотопункт, млекомат и банкомат. „Всичко това създава един добър облик на едно европейско развито място“, споделя кметът Илия Данев.

Exit mobile version