СДС и ДПС поотделно опровергаха, че застават зад Българинов като кандидат-кмет на Русе

СДС-Русе опроверга появилата се информация, че политическите формации от център-дясно издигат кандидатурата на бившия областен управител Борислав Българинов за кмет на Русе. Общинският председател Станимир Станчев заяви, че след проведено общинско събрание, местната структура има номинации за кандидат за кмет, които се обсъждат.

„Предстои да проведем срещи с представители на политическите партии от център-дясното пространство, като ще им предложим конкретни кандидатури, които те евентуално да подкрепят или не. Ще обсъдим и техните предложения за кандидат за кмет и ще вземем решение. Идеята е център-дясно да се обедини около силен кандидат за кмет на Русе, но конкретно име на този етап не е обсъждано“, заяви Станчев.

ДПС-Русе също категорично отхвърли появилата се информация в медиите, че подкрепя кандидатурата на Борислав Българинов. В момента в партията вървят номинационни срещи в цялата област за кандидати за кметове и общински съветници, но решения за подкрепа на имена извън партийните номинации не са вземани.

Малко по-късно днес председателят на „Гергьовден“ Кристиян Вълчев също отрече да имат нещо общо с конкретната кандидатура на Борислав Българинов. „С нас не са провеждани разговори за конкретна кандидатура за кмет на Русе, а за евентуална такава. Местната организация на „Движение Гергьовден“ все още не е взела решение ще издигне ли свой собствен кандидат на предстоящите местни избори в Русе или ще подкрепи предложението на друга политическа организация, ако получим подобна покана. Членовете и ръководството на „Движение Гергьовден“ тепърва предстои да осъдят тази тема, за да вземат най-правилното решение за местната организация“, се казва в опровержението.

Русе Медиа припомня, че на 22 юли до медиите бе разпратено прессъобщение от СДС-Русе със заглавие „Център-дясното се обединява около единна управленска програма и силен кандидат за кмет“, а самото прессъобщение бе следното:

„Общинските съветници от групата на Местна коалиция СДС проведоха вчера работна среща с представители на политическите партии от център-дясното пространство, на която бяха обсъдени идеи за развитието на града с оглед предстоящите местни избори. В разговора участваха членове на формации, сред които СДС, ГЕРБ, КОД, НДСВ, Гергьовден, ССД, като всички бяха категорични, че в момента градът е в изключително лошо състояние.

„Целта е да се спре сегашното разрушително управление на общината. На път сме втори път да се провалим на местните избори, ако се явим с няколко кандидата в дясно“, каза общинският председател на СДС-Русе Станимир Станчев.

Всички участници в срещата подкрепиха идеята, че е необходимо център-дясното да се обедини, да се направи общ проект и обща визия. Трябва да се изготви единна управленска програма и да се намери силен кандидат, който може да изпълни тази програма.

Ако това не се случи, няма да можем да се поздравим с успех.  На предните избори имахме няколко кандидатури в дясно и поради това подарихме мандата на Пенчо Милков, коментираха още участниците в срещата.

В тази връзка, бе взето решение за провеждането на поредица от подобни срещи за по-доброто бъдеще на общината, както и за структуриране на краткосрочна и дългосрочна програма.

„Оставаме отворени към всички, с изключение на „управляващата коалиция“ на местно ниво в община Русе“, подчерта още Станчев. Той допълни, че сегашното управление на общината е разрушително. „Не трябва да повтаряме стари грешки“, допълни още общинският председател на СДС“.

От хора, участвали в разговорите на 21 юли, Русе Медиа научи, че е било обсъждано името на Борислав Българинов като обединяваща кандидатура. „В петък на среща, на която да обсъдят стратегията за новите избори, се събраха представителите на русенските формации център-дясно СДС, ГЕРБ, КОД, НДСВ, Гергьовден, ССД. На нея те са коментирали изготвянето на единна управленска програма и общ кандидат, за да не се разпиляват гласовете на десните. По информация на Русе Медиа името на кандидата за кмет, което е обсъждано, е на бившия областен управител Борислав Българинов“, е написано в публикацията. Твърдение, че това е кандидатът на всички изброени формация, няма.

Exit mobile version