Сгъваем ловен нож: съвети за избор

Ловните сгъваеми ножове са незаменим атрибут при лов. С тяхна помощ те решават както чисто ловни задачи (защита от хищници, довършване на дивеч, одиране, клане на трупове), така и битови проблеми (отваряне на консерви, рязане на клони на дървета и др.). Следователно, изборът на сгъваем нож трябва да се подхожда отговорно.

Историческо отклонение

До края на 19 век ножът с частично сгъване е често срещан сред ловците. В нормално състояние имаше голямо острие, подходящо за лов на големи животни. При сгъване дръжката покрива само част от острието, а малка част остава отворена (до 12 см). Скъсените оръжия се използвали в случаите, когато няма нужда от голямо такова.

В края на 19 век в Америка се появява сгъваем нож с голямо острие. Изпъкналата му част беше покрита със специален детайл. Същата част, изведена в предно положение, служела за заключване на разгънато острие.

Основната част на сгъваемите ножове има дизайн, при който острието не излиза извън дръжката, когато е сгънато. За разширяване на функционалността, ножът е оборудван с всички видове допълнителни устройства (тирбушон, острилка, компас и др.).

С течение на времето разбирането за това какво да наричаме ловен нож се е развило. Например, в началото на 20-ти век те включват ножове с екстрактори и тирбушон. Производителите се стремят да дадат на ловеца най-удобния и функционален дизайн.

Конструктивни характеристики и класификация

Пред създателите на ножове възниква дилема – теглото или твърдостта на острието. За да направите острието леко, имате нужда от надлъжни канали в метала. В този случай обаче твърдостта на конструкцията се губи. Частично компенсират загубата на твърдост „ребра“, разположени на известно разстояние едно от друго по цялата дължина.

Размерите на острието варират. Специфичните показатели се определят от външния вид на ножа и вида на острието. Например, дебелината на острието може да бъде от 2 до 4,5 мм. Нормалната дължина на острието е в диапазона 80–120 mm.

Сгъваемите ножове са единични и многопредметни. Еднопредметна се използва по предназначение – за рязане. Мултипредметът се използва за извършване на допълнителни операции (отварачка, отвертка и др.).

Формата на остриетата е значително различна – от права до рязко издигаща се нагоре. Обикновено се използва напълно или частично назъбено заточване. Най-обикновена пресована дръжка с клипс за монтаж на колан.

Стандартната версия включва нож с постоянно острие. Има обаче и сменяеми остриета. Благодарение на това функционалността на ножа се разширява: едното острие е удобно за дране, другото като прободно оръжие при лов на дребен дивеч.

Сгъваемите ловни ножове обикновено се разделят на два вида – колан за обща употреба и многоцелеви. Последните се използват за работа на бивак.

Кой нож е по-добър – сгъваем или фиксиран?

Сгъваемите ножове имат важни предимства:

Отделен тип сгъваеми ножове са скинерите. Предназначени са за дране на животни. Тъй като плячката вече е налична, въпросът за нейната устойчивост изчезва и всички предимства на фиксираното острие губят своята релевантност.

Критерии за избор

За да изберете добър сгъваем нож, се препоръчва да вземете предвид следните обстоятелства:

Оптималният показател за твърдост на острието е 55-58 HRC. В идеалния случай – 58 HRC. Твърдата стомана ви позволява да режете дори кости, хрущяли и сухожилия. Само такъв нож ще се справи с рязане на дърва.

Спестяването при закупуване на добър сгъваем нож не се препоръчва. Продуктите на известни производители са скъпи, но си заслужават.

Ръчно изработените продукти от частни оръжейници обикновено не са с гарантирано качество. Тук много зависи от късмета и репутацията на конкретен майстор. Серийните производители на ножове от най-високо ниво работят с висококачествени стомани, по доказана технология, на модерно оборудване. Поради това техните продукти обикновено са по-надеждни.

Exit mobile version