Свинепроизводители: Да се конфискуват сандвичите с месо на границата

И предупреждават: Не купувайте евтино свинско от Румъния, може да е заразено

Да се конфискуват сандвичите с месо и всички месни продукти от хората, които влизат в България през Дунав мост, поискаха свинепроизводителите от Русенско. Те са притеснени, че тези храни могат да пренесат заразното заболяване африканска чума по свинете у нас, а това би довело до унищожаване на над 100 000 прасета наведнъж.

Макар предложените мерки от бранша да изглеждат драстични, фермерите ги намират за необходими. Особено след като на 200 км от Русе, в румънския окръг Тулча  бяха открити 4 огнища на болестта. По закон, ако заболяването се появи някъде, всички прасета в радиус от 10 км подлежат на унищожение. А тъй като свинекомплексите в Бръшлен, Голямо Враново и Николово осигуряват една трета от българския пазар, загубите ще бъдат огромни.

„Всичко идва от хранителните продукти, защото, където влезе чумата, цените на свинското падат и оттам започва да се прави търговия с тези меса и те се разнасят в другите държави. Искаме на Дунав мост да се сложат там контейнери, за да могат да се изхвърлят там отпадъците от автомобилите и камионите, които чакат на опашки“, казват още производителите.

От Агенцията за безопасност на храните в Русе са засилили дезинфекцията както на границата, така и в свинефермите. И признават, че има повод за тревога, тъй като заболяването се разпространява чрез храна, чрез хора и транспортни средства. „Колеги от Румъния са правили изследване, че даже и в малотрайни колбаси има наличие на вируса. Въпреки че има термична обработка, в 3 от 4 проби е установена африканска чума по свинете“, каза директорът на Областната агенция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.

Допълнително фермите вземат мерки за биосигурност по места, като изграждат огради, за да спрат дивите животни. Ловните дружинки пък ще следят за умрели диви свине, които също пренасят заразата.

Exit mobile version