Свинекомплекс Голямо Враново с нови инвестиции, произвежда биохумус /ВИДЕО/

Обновеният магазин на Свинекомплекс Голямо Враново, който се намира в комплекс „Вени“ в кв. „Дружба 3“ в Русе, посрещна днес с дегустации и специални предложения своите клиенти. Отслужен бе водосвет и от отец Стефан.

В магазина се предлага богат асортимент от прясно свинско месо, бут, плешка, врат, ребърца, кайма и др. от свинекомплекса, като има и нова услуга – мелене на месо на място според желанието на клиента.

Освен разширяването и обновяването на магазинната мрежа на Свинекомплекс Голямо Враново, дружеството прави и нови инвестиции в затваряне на цикъла на производство. Реализирана е стара идея отпреди няколко години – изграждане на ферми за калифорнийски червеи на територията на свинекомплекса, които да произвеждат биохумус, разказа мениджърът Георги Палишки.

Биохумусът започва да се продава от следващата седмица, като засега произведеното количество на ден е около 500-600 кг. На този етап е преназначено за българския пазар, въпреки че търсенето в чужбина е изключително голямо. Важно уточнение е, че това не е биопочва, а биохумус, казаха от дружеството.

До тази идея се е стигнало, след като дълго време е търсено решение на един от големите проблеми в свинекомплекса – отпадъчните продукти от отглежданите животни. Решението е да се използват калифорнийските червеи, които се хранят с екскрементите на прасетата и произвеждат този биохумус, който е много по-добър от всяка една изкуствена тор. Главният изпълнителен директор д-р Миленка Димитрова вижда този опит в Хърватска преди 7 години и преди година и половина свинекомплексът започва да прави инвестиция за реализацията му в Голямо Враново.

Така вече има 3-4 дка с халета, в които има ферми с калифорнийски червеи и 600 000 червея преработват ежедневно този биохумус, казва Георги Палишки.

Свинекомплекс Голямо Враново е първият в България, който затваря така производствения си цикъл, и всичко, което се произвежда във фермата, намира реализация на пазара.

И нещо интересно около използването на биохумуса в Нидерландия, където има най-голямо търсене на този продукт. Причината е, че биохумусът влияе изключително добре на растенията от марихуана, която се отглежда легално в страната.

Exit mobile version