Свинекомплекс-Голямо Враново със златен медал за продукцията си /ВИДЕО/

Свинекомплекс- Голямо Враново получи поредния златен медал за продукцията си от българско месо. Отличието от изложението „Месомания 2021“ бе връчено на изпълнителния директор Вихрен Димитров за продуктовата серия „Месни консерви в собствен сос“ – свински крачета в собствен сос, свински зурли в собствен сос, свински опашки в собствен сос. За пореден път Вихрен Димитров призова държавата да подкрепи българското месопроизводство.

Според него единственият шанс на бранша да оцелее е обединението в клъстер. „Рано или късно, ако не го направим, ще има една история, че имало едно време свиневъдство в България. Просто е неизбежно. И е хубаво с тоя план за възстановяване да се заделят едни няколкостотин млн.лв. и този бранш да си стъпи на краката. Нека да бъде държавна гаранция, ние не искаме пари да ни дават, ние ще си ги върнем. Въпросът е да ни гарантират тия пари и да можем да си направим сектора така, както трябва да бъде“, казва Димитров. В България трябва да се използва „късата верига“ на доставка за магазините и да се зарежда българско месо, а не да се насърчава вносът, който пълни хранителните вериги.

Свинекомплекс-Голямо Враново се развива не само в областта на свинепроизводството, но и в доставките. От есента в София има възможност за поръчка онлайн на кайма и месо. Очакванията са, че българинът ще превъзмогне недоверието си към този вид пазаруване на месни продукти и ще се възползва от тази възможност.

По отношение на свинското месо производителите смятат, че е редно да има и премиум клас, както е при телешкото. „Трябва да имаме нишови продукти, имаме породи, които храним най-добре в Европа, обаче не можем да ги продадем“, казва още Вихрен Димитров.

Exit mobile version