Гл.инспектор Свилен Рачев: Най-тежко е, когато е застрашен човешки живот /ВИДЕО/

Началникът на пожарната в Бяла главен инспектор Свилен Рачев получи най-високото отличие на МВР- почетен знак трета степен, което му бе присъдено за действията му при изтичането на газ от цистерна на жп гарата в Борово. Пред Русе Медиа потомственият огнеборец разказва за себе си, професията и предизвикателствата да си пожарникар.

49-годишният главен инспектор Свилен Рачев е второ поколение пожарникар. Преди 28 години поема по професионалния път на баща си, който също е бил огнеборец и му е помагал в началото със съвети.

„Той беше техничар, имаше страхотен поглед за преценяване на обстановка и наистина се справяше перфектно с едни такива по-сложни ситуации“, казва Свилен Рачев.

В продължение на шест години Свилен Рачев е работил като пожарникар към железниците, което му е помогнало да се ориентира бързо в ситуацията на гарата в Борово.

„Сблъсквал съм се с доста технически проблеми, които не са свързани точно с пожарната, но примерно сме отработвали излизане на талига от релсов път, т.е. по някаква причина съм участвал в такива произшествия. В годините след това имах няколко инцидента с вагони и локомотиви“, казва той.

Действията му са определени от МВР като смелост, себеотрицание и висок професионализъм. Самият главен инспектор не се чувства герой, нито смята, че е направил нещо необичайно. „Това, което видях на място и което предприех, беше плод на моите знания и моя опит, прецених, че можеше да свършим работа, преди да се усложни обстановката“, споделя Свилен Рачев. И е категоричен, че наградата, която получава, е за всички пожарникари, полицаи и спасители, участвали в операцията в Борово. Защото смята, че екипната работа е на първо място.

За него всяко произшествие, на което отива, е свързано с човешка съдба. А когато е застрашен човешки живот, пожарникарят е безкомпромисен. „Искам максимално бърза реакция, бързо пристигане на място, вземане на адекватни решения. Особено в този регион, тези три общини – Бяла, Две могили и Борово, които сме тук, със застаряващо население, с доста стари жилищни сгради с горими материали, които допълнително усложняват нашата работа, затрудняват и евентуалното напускане на живущите в тях.Това за мен е било много тежък момент и тогава трябва да се свърши бързо работата“, казва началникът на пожарната в Бяла.

Един от най-рисковите моменти той преживява като млад огнеборец при среднощен пожар. Екипът се отзовава на сигнал за запален апартамент в Русе. „Уж бях взел всички мерки, които са за безопасност, но температурата, която излезе от вратата, ме пообгори“, казва той.

Според Свилен Рачев най-важното за един пожарникар е подготовката и бързата реакция. „Предварителна подготовка, физическа подготовка, специализирана подготовка, знания за определен обект, знания за ситуация, която би могъл да очаква, и адекватно държание по време на произшествието“, споделя той.

За проявения героизъм главен инспектор Свилен Рачев е удостоен с почетния знак на община Бяла и е предложен за най-високото звание на Борово– почетен гражданин.

Exit mobile version