Свиква се извънредна общинска сесия на 26 август от 9:00 часа

Във връзка с искане от 19 общински съветници, председателя на Общински съвет Русе насрочи извънредна сесия, която ще се състои на 26 август 2022г от 9:00 часа.

 

ИСКАНЕ

от група общински съветници

 

Относно: Свикване на извънредно заседание на Общински съвет – гр. Русе

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

На 21.07.2022г. бе проведена извънредна сесия на Общински съвет – Русе, на която бе прието обръщение до Министерски съвет на Република България, Министерство на вътрешните

работи на Република България, Министерство на регионалното развитие и благоустройството на Република България и Министерство на финансите и бяха отправени следните искания:

На същата сесия дадохме срок до 10.08.2022 г. да бъдат предприети и съответните действия.

Мина повече от седмица от поставения срок, повече от месец от извънредната сесия и повече от половин година от абсурдната ситуация с трафика на товарни ППС. Въпреки посещението на министьр Дерменджиев, вече десети ден положението остава непроменено! Продължават да съществуват притеснения в населението на гр. Русе и околните населени места, че ситуацията няма да се промени.

На второ място русенци и живущите в кварталите Средна кула и Долапите вече пореден месец продължават да са потьрпевши от реконструкцията на 32 км водопроводна мрежа в гр.Русе. Заради разкопаните вече повече от половин година улици, продължават да стоят дупките, прахоляка, а хората негодуват от разбитите си автомобили.

Припомняме, че през последната половин година бяха организирани няколко протеста, които останаха без резултат. Нееднократно на сесии на общинския съвет поставяхме въпроса

за обсъждане. Към днешна дата виждаме, че тази аларма, която тогава подадохме, се оказа вярна. За съжаление, не се обръща никакво внимание на ситуацията в Русе. САМИ СМЕ!

Днес ние внасяме искане до председателя на Общинския съвет отново да свика извънредна сесия, в кратки срокове – до края на следващата седмица, на която извънредна сесия да се обсъди какви мерки може Община Русе да приложи, за да се овладее ситуацията.

По правилник са необходими подписите на една трета от общинските съветници, за да се свика извънредно заседание, като в крайна сметка въпросът опира до обществената отговорност на всеки един общински съветник.

Искането за извънредно заседание е първата крачка, която предприемаме. Ако ситуацията не се подобри в кратки срокове, ще се премине и към протестни действия, за която имаме готовност, налице са и обществени нагласи в тази насока.

Време е вече да се спре с приказките и да се започне да се работи!

На основание чл.23, ал.4, т.2 от ЗМСМА, във връзка с чл.б3, ал.2, т.1 и т.3 от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, групите общински съветници от ПП ГЕРБ и„СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ“ /СДС, ДБГ, ССД, БНД, ДВИЖЕНИЕ 21/, отправят искане за свикване на извънредно заседание на Общинския съвет, в което да вземат участие експерти и специалисти на държавно ниво в областта на транспорта, транспортната инфраструктура и организация на движението, а именно представители на Областна администрация Русе, ОД на МВР Русе, представител на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, представител на Министерство на финансите, представител на Министерство на транспорта, АПИ в лицето на ОПУ Русе, Митница Русе, Гранична полиция Русе. Настояваме местният парламент да се събере още през следващата седмица.

Извънредното заседание на О6С да се проведе при следния Дневен ред:

  1. Разяснения от експерти, относно възможните решения и сроковете, в които ще бъдат

реализирани необходимите мерки.

  1. Разяснения от изпълнителя на договора за инженеринг за строителния обект ДЗЗД „ВиК

Средна Кула 2019″, относно сроковете и качеството на извършваните ремонтни дейности.

З. Отчет на кмета за предприетите действия.

 

Exit mobile version