Световната премиера на филма „Блаженият“ препълни залата в Русе

В препълнената от зрители зала „Европа“ се състоя предпремиерната за България прожекция на българския игрален филм „Блаженият“, заснет изцяло в Русе.

„Настоях световната премиера на „Блаженият“ да е в Русе, защото това е първият филмов град в България. Второ, за документалните и за игралните си филми правя първа прожекция в градовете, в които сме снимали. Това е жест на благодарност към хората. Трето, обичам да слушам душата си и знам, че трябва да дойда тук“, каза Станимир Трифонов.

Специалната премиера бе в памет на актрисата Лорина Камбурова, която почина на 27 май миналата година. Това е последният български пълнометражен проект с нейно участие.

В лентата ѝ партнира дебютантът Александър Тонев, който също влиза в главната роля. В „Блаженият“ участват още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Любен Чаталов, Николай Урумов и други.

Филмът е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история. Базиран е на книгата на Емил Андреев – „Боби Блажения и Другия американец“.

Една иcтopия зa 9-гoдишния Бoби, който има дарбата да вижда в бъдещето, за първата му голяма любов, за интересната му среща с бъдещия президент Джон Кенеди, за революционното му откритие – лекарство за най-страшната по онова време болест, туберкулозата.

Малко преди събитието режисьорът Станимир Трифонов се срещна с кмета на Русе Пенчо Милков. Двамата разговаряха за процеса по реализиране на продукцията и огромния потенциал за снимки, който Русе притежава.

Обсъдена бе и идеята за направа на филм, посветен на големия русенски кинодеец и бивш президент на Национална федерация „Алтернативно кино“ Владимир Илиев, който ни напусна през 2020 г.

Exit mobile version