Санитарка от дом „Възраждане“ е заразена, изписаха шофьора на линейката

Четири нови случая на коронавирус са регистрирани в Русенска област за изминалото денонощие, съобщиха от РЗИ. Това са три жени на възраст между 40 и 69 години, както и 15-годишно момиче. Всички те са в стабилно състояние, без сериозни оплаквания и са оставени под домашна изолация. 15-годишното момиче и една от жените, която е на 69 години, са от Борово. При тях е установена епидемична връзка., като двете са били контактни на друг потвърден случай в семейството.

Останалите два случая са от Русе – 40-годишна жена и жена на 55 години, която работи като санитар в дома за стари хора „Възраждане“. За последно тя е била на работа на 29 юли, а седмица преди това – на 22 юли, е била изследвана и тестът й е бил отрицателен. Вчера е бил направен нов PCR тест, тъй като през почивните дни е проявила симптоми, типични за COVID-19.

Така общият брой на потвърдените случаи с коронавирусна инфекция в дома вече е 91 души, от които 83-ма обитатели и осем души персонал. 26 са настанени в лечебни заведения, 16 души са безсимптомни и са изолирани във вила „Липник“ в село Николово, а други 35 души са изолирани на 4-ия етаж на социалното заведение. От персонала на болнично лечение продължават да бъдат електротехникът,  една от санитарките, както и 63-годишната жена, работеща в социалната институция като трудотерапевт. Медицинската сестра, социалният работник и другите две санитарки са под домашна карантина. Вчера от обособения COVID-сектор на Белодробната болница е изписан шофьорът на линейката, който бе приет на лечение на 21 юли с бронхопневмония.

Във връзка с регистрирания епидемичен взрив в дома за стари хора вчера са изследвани и 19 лица от социалния патронаж. Резултатите от PCR изследванията им за COVID-19 са отрицателни.

Диагностицираните с COVID-19 в област Русе от началото на пандемията станаха 240, като активните случаи са 151. От тях 42 са на болнично лечение, а другите 109 са под домашна изолация. За последните 24 часа броят на излекуваните се е увеличил с още шестима и вече е 83 души.

Exit mobile version