Само част от църквите в Русенско ще се радват на Благодатния огън /ВИДЕО/

Само част от църквите в Русенско ще се радват на Благодатния огън, който трябва да бъде посрещнат в полунощ за Възкресение Христово. Причината е, че огънят ще пристигне на територията на Русе едва след 20.30 часа, а поради липса на свещеници голяма част от храмовете в малките населени места ще останат затворени през нощта. По традиция от няколко години Благодатният огън идва в Русенска епархия не от София, където каца правителственият самолет с църковната делегация от Йерусалим, а от Букурещ.

Краткото разстояние от румънската столица до Русе позволява огънят да пристигне навреме в храмовете от епархията. След като румънските свещеници от Гюргево го получат в Букурещ, се очаква около 20 часа да го предадат на русенските си събратя. Около 20.30 часа огънят ще бъде пренесен през Дунав мост и в района на граничния пункт ще го очакват свещеници от Бяла, Велико Търново, Тутракан, Силистра, Варна, Търговище и Разград, които да го занесат в своите храмове навреме за тържествената служба за Възкресение.

За съжаление много от вярващите от селата няма да могат да си запалят свещички с Благодатния огън, тъй като църквите в малките населени места в Русенско няма да отворят врати през нощта на Възкресение.

Броят на свещениците е близо четири пъти по-малък от храмовете в епархията и се налага един човек да отговаря за църковните служби на няколко места в региона.

„Ще има и места, където за поредна година няма да има свещеник, който да поздрави точно в 12 часа и да каже Христос Воскресе. Обикновено нашите свещеници използват следобедите или от 6 часа нататък да обиколят почти всички села и да поздравят хората с Възкресение Христово. За съжаление така са ситуирани нещата, нашата епархия има около 260 храма и само 70 свещеници, от които 14 са пенсионери“, обясни Русенският митрополит Наум.

От митрополията признават, че проблемът е голям и е от години. Надяват се, той би могъл да се реши чрез намерението на държавата да поеме заплатите на свещенослужителите.

Храмовете по селата страдат не само от липса на свещеници, но и се рушат застрашително. Русенската епархия се опитва да ги възстанови, но това става бавно. Тъй като средствата не достигат, търсят се варианти за финансиране и по европейски програми.

Exit mobile version