Само микробуси и автобуси пътуват безпроблемно до летището в Букурещ /ВИДЕО/

Влязлата в сила забрана от страна на Румъния създава затруднения за пътуващите, които ползват летище Букурещ, тъй като таксиметровите шофьори не могат да отидат до там без PCR тест. Румънските власти разрешават транспортни услуги само с превозни средства, които са над 2,4 тона, а леките автомобили и такситата са извън тази категория.

От друга страна таксиметровите шофьори не попадат и в категорията за транспортни работници, тъй като не плащат патентен данък и никакви такси за извършване на транспортна дейност към румънската държава. Румъния гледа на тях като на обикновени автомобили, влизащи в страната.

Засега наложените ограничения за влизане в Румъния от България не засягат микробусите и автобусите на превозвачите Pegasus и Flix , които извършват редовни курсове от Русе до Букурещ. Освен това те плащат лиценз за извършване на транспортна дейност и на територията на Румъния.

За румънската държава такситата по направлението от и до летището в Букурещ не са в категорията за транзитно преминаващи, която не влиза в ограниченията. Според румънските власти транзитно преминаващ е този, който влиза в страната през даден пункт и я напуска през границата с друга държава или през летище. А русенските таксита излизат от България и се връщат в същата държава.

Вариантът, който имат шофьорите, е да предоставят отрицателен PCR тест, който да е валиден за последните 48 часа. Това обаче излиза много скъпо на водачите, които трябва на два дена да дават пари за тестове. Другият вариант е сумата да се калкулира в таксиметровата услуга и да се заплаща от пътниците, което не е изгодно и за тях.

Преди около 6 месеца, когато ситуацията бе подобна, бе въведена схемата българско такси да вози пътника до границата, след което го поема румънско такси. Другият алтернативен вариант е ползването на влак.

Ограниченията към момента са заради високия брой заболели у нас, коментират от институциите. Ситуацията е динамична и не е изключено, ако намалеят случаите, Румъния да преразгледа решението си.

Exit mobile version