Само за година трафикът през Дунав мост при Русе се е увеличил с 25 %

До средата на тази година България и Румъния би трябвало да подпишат споразумение с Европейската изпълнителна агенция за климат, инфраструктура и околна среда за предоставяне на финансиране за предпроектно проучване за нов мост над река Дунав при Русе – Гюргево. Това обяви областният управител Данаил Ковачев в ефира на „България в 60 минути“. До 2026 г. трябва да са изяснени техническите, финансови, правни и екологични параметри на проекта за новото съоръжение.

Както Русе Медиа писа, предвижда се мостът да бъде комбиниран – пътен и железопътен, с обща дължина около 2 км. Проектът обхваща и изграждане на свързващата инфраструктура в участък от 15 км на територията на всяка от страните. Мостът ще има и директна връзка с изграждащата се в момента автомагистралата между Русе и Велико Търново. По думите на Ковачев нещата вече се случват реално и това проучване дава ясни перспективи пред града, региона и страната, защото на практика то е началото на изграждането на втори мост тук.

Първият мост над Дунав между България и Румъния е построен преди 70 години (1954 г.), а вторият – през 2013 г./при Видин/. Оттогава до днес трафикът между двете държави се е увеличил десетократно. С оглед бъдещото възстановяване на Украйна се очаква потокът от товари по направлението „север – юг“ да нарасне още повече, което прави проектът стратегически важен за целия регион.

По последни данни през 2023 г. се отчита ръст с близо ¼ на преминалите автомобили през ГКПП „Дунав мост“ при Русе спрямо 2022 г. Ежедневно през съоръжението в едната посока преминават по около 5000 автомобила, като над 1000 са тежкотоварните. Само за изминалото денонощие в страната са влезли 1118 камиона, а излезлите тирове от България са 1114.

 

Exit mobile version