Самодейци от Чилнов представиха своите традиции за Еньовден в Етъра

Самодейци при Народно читалище „Светлина-1927”от двемогилското село Чилнов гостуваха на Еньовден в Регионален етнографски музей на открито „Етър“. Те показаха своите бит, традиции и култура, като със специфичния си хърцойски диалект пресъздадоха Еньовден, представиха  булчински чеиз, фолклорни изпълнения и игри на песен, 10  обредни хлябове с оформянето на детайлите върху тях.

Поканата за участие в Националната инициатива „Мегдан назаем”на РИМ „Етър”- Габрово е дошла от ръководството на музея чрез Искра Тодорова-уредник в отдел „Етнография” на  Исторически музей-Русе. От 2 май самодейците от чилновското читалище са започнали своята подготовка за участието си.

Те са представили демонстрации на занаяти, поминъци и умения:

Ръководителят на Група за изворен фолклор „Чилновченки” и секретар на НЧ „Светлина-1927”в Чилнов Галя Додева е поднесла подаръци на ръководството на РИМ „Етър“ от името на кмета на община Две могили Божидар Борисов.

„Гордеем се с това, което направихме. Всичко постигнахме с много труд, който си заслужаваше. Обичта в очите на хората, жадните за информация деца, усмихнатите туристи, на всички, които ценят автентичното – благодарим. Благодарим и на нашите приятели от Клуб за  български хора „Нашенци”-Русе с ръководител Венцислав Неделчев за подкрепата, която ни оказаха в този важен за нас ден. Получихме от РИМ „Етър” уверително за принос в съхраняване на нематериалното културно наследство“, сподели Галя Додева.

Exit mobile version