Русе се поклони пред паметта на милионите загинали евреи в Холокоста

С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя в Русе отбелязаха 77-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц-Биркенау“. Почит към паметта на милионите евреи, убити по време на нацизма, отдадоха представители на държавната и местна власт и на Регионалната организация на евреите „Шалом“.

Те се събраха пред Мемориала, посветен на жертвите, изграден зад Американското пазарче през 2018 г. Присъстващите се присъединиха и към световната инициатива „Ние помним“, а зам.-председателят на Регионалната организация на евреите Стела Дионисиева разказа спомени на свои близки и роднини. Тя прочете и едно от стихотворенията на баща си Адриан Василев – „Пещите на Аушвиц“.

Холокостът започва в т.нар.“Кристална“ нощ на 9 срещу 10 ноември 1938 г. с вълна от погроми срещу евреи в Германия и Австрия. Наименованието идва от звука от потрошените стъкла на хиляди витрини на над 750 магазини, собственост на евреи. 30 000 евреи са арестувани и изпратени в съществуващите вече концлагери, а 91 са убити. По-късно със заповед с подписа на Хитлер от януари 1942 г. се започва депортирането на  милиони евреи в концентрационни лагери. България обаче успява да спаси своите 48 000 евреи.

27 януари е обявен за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста с резолюция на Общото събрание на ООН на 1 ноември 2005 г.

Exit mobile version