Русе се поклони пред жертвите на арменския геноцид

Русе се поклони пред жертвите на арменския геноцид на церемония по случай 106-ата годишнина от трагичните събития. По традиция тя се проведе в двора на арменската църква „Света Богородица“.

Службата бе водене от отец Дирайр Хадавян, а Люси Нишанян произнесе прочувствено слово. „От шепа човешки отломки, разпръснати по целия свят, арменската нация възроди държавността и чрез децата на своите деца продължава да е пример за хилядолетната мъдрост на народа ни и нашата вяра, които чрез доброто, знанията и несломимия дух имат само един път – този към бъдещето“, заяви тя.

Отец Дирайр благодари на българския народ за предоставената възможност на всяко едно малцинство да изучава своя език и да проповядва религията си. Той припомни и множество исторически факти, доказващи общата съдба на българите и арменците.

„Всяка година на тази дата пред арменския народ небесната шир се разтваря и от нея зависват ангелските образи на стотици хиляди мъже, жени и деца, загинали по времето на първия геноцид на XX век. Те идват веднъж в годината, за да посетят своите потомци и да ни напомнят откъде произхождаме, какъв път сме извървели и накъде сме запътили“, допълни още отец Хадавян, като посочи, че трябва да има търпимост и уважение между всички вероизповедания. В църквата е поставено и специално табло, на което могат да се видят лицата на част от първите жертви на геноцида в Истанбул. Сред тях са множество лекари, адвокати и други интелектуалци.

Церемонията беше кратка заради противоепидемичните мерки. Тя завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника в двора на храма.

Exit mobile version